דף הבית >> מאמרים >> ידע כללי בציפורניים >> מחלה מקצועית - תסמונת מנהרת שורש כף-היד
      תסמונת מנהרת שורש כף-היד  (Carpal Tunnel Syndrome) 
 
  כל עבודה שכרוכה בה תנועה חוזרת ונשנית, הנמשכת לאורך זמן, כגון תקתוק במקלדת, סידור הפריטים בחנות-מכולת, ועשיית הציפורניים, עלולה להוביל לתסמונת מנהרת שורש כף-היד
(CTS  carpal tunnel syndrome)), מצב המתאפיין בעקצוצים, קהות-התחושה שיתוק קל וכאבים בידיים ובאצבעות.
 
תנועות חוזרות ונשנות של היד ושורש כף היד גורמות לקרומיות ההגנה שמסביב לגיד של שורש כף היד להתעבות. התעבות זו גורמת לעצב התיכון, השולט הן בתחושות של העור והן בתגובות המוטוריות של השרירים, "להיסחט" ולהישחק בין העצם לבין המיתר המחבר עצמות. הילכדות זו של העצב יכולה להיגרם גם כתוצאה מפציעה, ממחלה או מאצירת נוזלים הנובעת ממצב הורמונלי מסוים. CTS (תסמונת מנהרת שורש כף היד) נפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, ובחלקו מוסבר הדבר בשטחה הקטן יותר של מנהרת שורש כף היד אצל הנשים.
 
זוהי אחת המחלות השכיחות שעליהן דווח כעל סיבה להפסקת עבודה אצל טכנאיות ציפורניים.
 
 
 
תסמיני ה- CTS
 
             CTS מתחילה בדרך כלל בקהות התחושה או בשיתוק קל ביד, בהרגשת ה"סיכות" המוכרת לאחר שאזור כלשהו בגוף "נרדם". הרגשות אלה חולפות לעתים קרובות, ובמיוחד בשלביה הראשונים של הופעת התסמונת, יש לבקר אצל הרופא לפני שהתסמינים מחמירים.
 
גם אם התסמינים שלכם נראים לא משמעותיים, גשו אל הרופא מפני שרק הוא יוכל לבצע את בדיקות האבחון ולוודא מהי חומרת מצבכם. קבלת עצה וטיפול בשלב מוקדם, עשויה למנוע נזק העלול להתברר בדיעבד כבלתי הפיך.
              
רוב בדיקות האבחון הנחוצות לרופא הנן פשוטות, ולא כואבות יחסית. הרופא עשוי לבדוק את טווח התנועה בשורשי ידיכם, ולבקש צילומי רנטגן. הוא יוכל גם להעריך את קהות התחושה ו/או השיתוק הקל, ואת תחושות העקצוץ בידיכם ובאצבעותיכם - באמצעות בדיקת המהירות אשר בה שולח העצב שלכם אותות אל השרירים, ומה עצמתם של אותם מתקפים חשמליים (electrical impulses). בדיקה זו נקראת EMG – אלקטרו-מיוגרפיה והיא מתבצעת באמצעות תקיעת מחטים לתוך שרירים שונים ושליחת זרם חשמלי אליהם, כדי למדוד את תגובות השרירים. אם התגובה מתעכבת, כנראה שהעצב מכווץ, אם התסמינים קיימים מזה זמן רב, ייתכן שהשרירים התנוונו, ותגובתם עשויה להיות איטית מהרגיל.
 
               אם מניחים ל-CTS להתקדם, שרירי האגודל נחלשים, חוזק האחיזה ביד פוחת, והכאבים ביד עלולים להקרין אל אמת היד או אל הכתף. כדי לעצור CTS, ייתכן שיהיה עליכם לשנות את הדרך אשר בה אתם עושים דברים. תוכלו להקטין את הסיכון לחלות ב- CTS פשוט על ידי הקדשת תשומת לב רבה יותר לתנועות ידיכם ולתנוחותיהן, ועל ידי עשיית הפסקות לעתים קרובות. החזיקו את שורשי ידיכם ישרים כאשר אתם עובדים, שכן החזקתם בזווית מגבירה את הלחץ על העצב. אם נראה לכם שאינכם מסוגלים לעבוד מבלי לכופף את שורשי הידיים שלכם, ייתכן ששולחנכם גבוה מדי או נמוך מדי. כמו כן אין צורך לקום ולהושיט את היד מעבר לשולחן, כדי ללחוץ את יד הלקוחה שלכן. שבו ישר כששתי רגליכם מונחות באופן מלא על הרצפה. אל תצליבו את רגליכם ואל תכרכו אותן מסביב לרגלי הכסא.
 
               כאשר עליכם לאחוז בעצם כלשהו, השתמשו במלוא חופנכם ובכל אצבעותיכם. כך יתפזר הלחץ באופן שוויוני יותר, וכן יפחת הלחץ הדרוש. ולבסוף, שפרו את טכניקת העבודה שלכם - על-מנת להפחית את מספר התנועות החוזרות ונשנות שאתם עושים, ותנו לידיכם הפסקה בת כמה דקות אחת כל שעה.
 
               בהתאם לחומרת מצבכם, הרופא עשוי לרשום לכם תרופות, טיפול בחום, מנוחה, או סד להשבתת התנועה של שורש כף היד. אם מצבכם חמור יותר, או שאמצעים אלה אינם מובילים לשיפור, ייתכן שתזדקקו לניתוח במטרה להפחית את הלחץ על העצב. ואולם, אם השרירים החלו כבר להתנוון, עדיף להמתין לפחות שלושה עד ארבעה חודשים כדי לראות אם הטיפול הקונבנציונלי עוזר, לפני הפניה לניתוח.
 
ויקי, טכנאית ציפורניים אמריקאית,  לקתה ב- CTS בשתי ידיה. במשך 10 שנים בהן הייתה בונה ציפורניים, השקיעה ויקי בסלון, לעתים קרובות, ימי עבודה בני 10 שעות. בארבע השנים שבהן עבדה בקצב מטורף זה, היא החלה ללקות בתסמינים אופייניים ל- CTS, ובמיוחד - הקהות בתחושה, השיתוק הקל וכו',
 שנתה החלה לנדוד. היא ביקרה אצל הרופא שלה לצורך בדיקת ה- EMG, אשר לדבריה הייתה החלק המכאיב ביותר מן החוויה.
 
               לויקי ניתנו חובקים לכל אחת משתי ידיה במטרה לשמור על פרקי כף היד ישרים, ולמנוע לחץ על העצב התיכון. היא הרכיבה את החובקים ברגע שנכנסה למכוניתה אחרי העבודה, והמשיכה להיתמך בהן בעת ביצוע פעולות רבות ככל האפשר. היו כמה משימות שאותן התקשתה לבצע כשהיא חבושה בחובקים, אבל היא חבשה אותן תמיד בהתרווחה על כורסתה לצפות בטלוויזיה, ובשעות השינה. חבישת החובקים בלילה מנעה אותה מלכופף את שורשי כף ידה במשך זמן רב ומנעה ממנה את האפשרות להעמיס עליהם משקל בעודם מכופפים - מה שהיה מגביר את הלחץ על העצב.
 
               בעוד שהטיפול הקונבנציונלי אכן עזר, הרי שעל בסיס תוצאות בדיקותיה והקשיים שבהם נתקלה בעשיית ציפורניים, החליטה ויקי לעבור ניתוח בשורש כף ידה השמאלית. על אף היותה ימנית, חוזק האחיזה אשר ויקי נהגה לאחוז בו בידה השמאלית, את ידה של הלקוחה - גרם לצדה השמאלי, דווקא, להיות במצב גרוע יותר.
 
               סינדי, טכנאית נוספת, בעלת סלון בטקסס, גם היא טכנאית ציפורניים. מה שהיו אצלה תסמיני CTS מתונים, החמירו כתוצאה מאצירת נוזלים לאחר שסינדי ילדה פעמיים תוך 16 חודש.  היא חזרה לעבודתה במשרה מלאה, והחלה להשקיע בעסק שלה 12 שעות ביום, שישה ימים בשבוע. בין עבודתה כבונת ציפורניים לבין גורמי הדחק הכרוכים בגידול שניני ילדים קטנים, עם כל ה נלווה לכך, הלכה ה- CTS והמשיכה להחמיר.
 
               בדומה לויקי, היו לסינדי בעיות רבות יותר בידה השמאלית מאשר בזו הימנית. "ככל שאת עובדת מהר יותר, כך את צריכה לאחוז חזק יותר בידה של הלקוחה שלך," היא אומרת. "מנהרת שורש כף היד שלך קשורה ישירות לכמות העבודה שאת עושה. כשמצבי היה בכי רע, לא הייתי מסוגלת להבחין כמה חזק אני אוחזת. את לא יכולה לומר לעצמך להרפות כאשר אינך יודעת שאת אוחזת חזק מדי. ביקשתי מלקוחותיי שיגידו לי כשאני אוחזת בידן חזק מדי".
 
               מכיוון שלא רצתה בניתוח וחששה שישכנעו אותה לכך, נמנעה סינדי מללכת לרופא עד שהכאב היה כה חזק שהיא אומרת כי הוא מנע ממנה להירדם בלילה. "את מגיעה לנקודה אשר בה אינך יכולה לישון בגלל שהידיים שלך נרדמות או שהן 'הורגות' אותך מרוב כאב," היא אומרת.
 
               לאחר הביקור אצל הרופא, החזיקה סינדי מעמד שנה נוספת עד לניתוח בפרק כף ידה השמאלית. תחילה היא ניסתה תרופות שונות וזריקות קורטיזון. כמו כן חבשה חובקים צמודים לפרקי כפות ידיה. "גם אם אינם עושים שום דבר אחר, הם עוזרים לך לאמן את עצמך לשמור על שורשי כפות הידיים במצבם הנייטרלי", אומרת סינדי. הרופא שלה המליץ גם על ויטמין 6B, אשר עוזר לגוף להיפטר מנוזלים וכך מפחית מהלחץ על העצב. הוויטמינים עזרו, במיוחד לשורש כף ידה הימנית, אבל בסופו של דבר הבינה סינדי שניתוח הוא הברירה היחידה שנותרה לה.
 
עד כאן סיפורן הקצר של שתי טכנאיות ציפורניים, כפי שהובאו בכתבה שתורגמה עבורכן. שתי הטכנאיות חזרו בסופו של דבר לעבודה רגילה.
 
תסמונת מנהרת שורש כף היד (Carpal Tunnel Syndrome) אינה חייבת להתבטא בקץ הקריירה עם הציפורניים, אבל אם אתן סובלות מעקצוץ, קהות התחושה, שיתוק קל או כאבים בידיים, שימו לב לאותות הראשונים שהגוף משדר לכן ולכו לרופא מיד.
 
עשיית הציפורניים מייפה עשרות אלפי ידיים, אך היא עלולה לגרום לך להרגיש לא כל כך טוב, אם תזניחי את עצמך. טפלי בעצמך ותמנעי התפתחות של בעיה רצינית יותר.
 
שתהיה לכולנו שנת בריאות ושגשוג בעבודתנו.   

                                                                                                                                     מאמר מתורגם 
                                                                                                                       
מקור: אקדמיה האמריקנית לניתוחים אורטופדיים
אילנה זהבי
מייסדת ענף הציפורניים בישראל